февр. 072023
 

Пет годишната Марина Желева от трета възрастова група при ДГ ”Червената шапчица”, гр. Пловдив се запознава с Апостола, когато е едва на две години. Тогава нейната майка подготвя на картончета изображенията на няколко народни будители, а стените в детската стая украсява с плакати на велики българи. Детето изследва картите и изображенията, а майката чете и запознава дъщеря си с вдъхновители.

Малко след проговарянето и тя сама открива и разпознава лика на Левски по сгради, във вестници и списания. Възпитавана в родолюбие, тя с интерес изучава делата на Левски. Миналата година, когато е на четири, съвсем импровизирано майка и записва в звукови файлове стихове, които Марина научава за Левски. Записите са направени докато тя си играе у дома. По-късно са сглобени във видео, което родителите споделят с приятели.

През юни месец 2020 г. Марина посещава къщата музей на Левски в гр. Карлово и остава силно впечатлена. По време на разходката сама инициира да направи кратки видеа, в които разказва какво наблюдава. Дълго след посещението разказва за впечатленията си. От там си купува детската книга ,,Левски в детските очи”, която се превръща в една от любимите и в личната библиотека. На корицата поставя печат от къщата музей и изписва датата на посещението.

От книгата разучава и стихотворението на Цветан Ангелов ,,Потомците на Левски”. Научава го бързо докато пътуват в колата. Текстът силно я впечатлява и дълго време го изпълнява пред огледалото. Наизустява стиховете с повтаряне и внася своя лична интонация и усещане към думите при рецитирането.

През ноември месец миналата година участва във фестивал в гр. Пловдив, където печели сърцата на публиката с изпълнението си на точно тази творба.

По повод 150 г. от гибелта на националния герой, разучават в домашна среда още творби и любопитни факти от живота на Дякона. Създават кратко видео, което е изцяло озвучено от Марина и монтирано от майка й Марина.